Vyhlášení výsledků za rok 2014: proběhlo v sobotu 24. ledna 2015
Přímý přenos: Česká televize na programu ČT2 od 20:00
Moderátor: Václav Moravec. 

O NÁS

Cílem Cen české filmové kritiky je upozornit na nejlepší filmové počiny roku, nové objevy a naděje české kinematografie nestranným pohledem profesionálních filmových novinářů.

Během čtyř ročníků si Ceny české filmové kritiky získaly pevné místo mezi výročními anketami, především díky schopnosti upozornit na nejlepší kinematografické počiny roku a nabídce alternativního hodnotícího pohledu na domácí filmovou tvorbu.

Hlasování o nejlepších filmových počinech roku probíhá tradičně dvoukolově. Ceny budou uděleny nově v 8 kategoriích – nejlepší film, nejlepší dokumentární film, nejlepší režie, scénář a kamera. A dále za nejlepší herecké výkony v ženských i mužských rolích. Samostatnou kategorií je pak Cena RWE pro objev roku. Vyhlášení nominací, které vzejdou z prvního kola hlasování, se předpokládá začátkem ledna 2015. V uplynulých letech rozhodovalo v jednotlivých kolech vždy kolem čtyř desítek filmových kritiků a publicistů a s podobným počtem se počítá i pro letošní ročník.

Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování budou následně zveřejněny na webových stránkách www.filmovakritika.cz

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružením českých filmových kritiků za přispění hlavních partnerů, kterými jsou RWE, Česká televize, Státní fond kinematografie a Ministersto kultury. Dalšími partnery pak jsou Barrandov Studio, Moët & Chandon, MAT Film Resort a Mowshe.

VÝSLEDKY ROKU 2014